Rólam

Örömmel ÜDVÖZÖLLEK.

Szabó Virág vagyok.

Íróként, újságíróként, (dráma)pedagógusként, mentálhigiénés prevenciós specialistaként, a Mesekemence  Program és a Hamuban Sült Pogácsa internetes magazin alapítójaként , főszerkesztőjeként az emberek segítését- támogatását érzem hivatásomnak. Mélyen hiszek abban, hogy az egyediségünkre való rábólintással, képességeink-adottságaink-tehetségünk kibontásával, lényünk harmonizálásával, minőségi és boldog életet választhatunk magunknak, ezáltal pedig sokat tehetünk egymásért és a világért.

ONLINE SEGÍTŐ BESZÉLGETÉSEK! EGYÉNI KONZULTÁCIÓ!

Mit teszek?

Írok, kérdezek és meghallgatok. Figyelek. Izgalmas, élvezetes játékokat találok ki, egy-egy konkrét cél elérése érdekében. Mesét szövök vagy mese-mélyből és életútból olvasok. Rávezetek. Rávilágítok. Megértetek. Megmutatok.  Együtt-játszom. Érzelmi intelligenciát hívok elő. Bátorrá teszek. Híd vagyok.

Mert:

Van, aki figyelő-(meg)értő (meg)hallgatásra, és az élet útvesztőiben való eligazításra vágyik, segítő beszélgetés útján.
Van, aki konkrét mesék vagy a meseírás, írás által lát rá saját árnyaira, blokkjaira, illetve talál rá rejtett kincseire.
Sőt, van, aki a közös játék által író-újságíró-írásait publikáló emberré válik.
Van, akihez a játékon, a jeleneteken, az improvizáción, a színházi eszközökön keresztül vezet az út (drámapedagógia).
És van, akit a zene vagy a meditáció szabadít fel.
Ami mindegyik területben közös: a női oldalunk (jobb agyfélteke, érzelmek világa) saját erejű felszabadítása és áramoltatása az út, amely a velem való találkozásokkor járható. Soha nem mondok “tutit”, hanem a kezedet fogom,  hiszek benned – és inspirállak, elgondolkodtatlak beszélgetés, játék által, hogy megtalálhasd a saját válaszaidat. Melletted állok, de nem oldok meg semmit helyetted. A történeted Hőse mindvégig Te maradsz.
Bolyongásaid során is lehetek kísérőd úgy, hogy nem sürgetlek, csak biztonságot és kereteket adok ahhoz, hogy saját tempódban járhasd erősödésed, emelkedésed útját.
Az, hogy épp milyen tevékenységen keresztül haladunk előre, sokszor az adott pillanat dönti el – a Beszélgetés, az Alkotás, a Játék, a Tánc, a Mese, az Írás, a Meditáció, a Csönd, mind szívesen látott vendégek nálam.

Tartok foglalkozásokat könyvtárakban, iskolákban, szülői közösségekben, női körökben. Volt rá példa, hogy kamaszoknak hirdetett írás-újságírás előadás-sorozatomon kinőttük a termet – több mint 120 fő vett részt az interaktív programokon, közöttük – önkéntesen – pedagógusok, szülők és nagyszülők is. Sokszor nyilatkoztam az elmúlt évek során a médiában – televízióknak (pl. RTL Klub, Duna TV), rádióknak, elsősorban mese-témában, illetve saját könyveimről.

Szenvedélyem az írás és a tanítás.
Lelkesedéssel és lendülettel tölt fel a tapasztalás, a tanulás, a fejlődés lehetősége. Amint átégettem magam egy megélés mélységein és magasságain (ezáltal új minőségben megszülve önmagam), boldogan osztom meg tudásomat másokkal – a megfelelő keretet és formát, nyelvet megtalálva az átadáshoz.
Újságíró-főszerkesztőként legszebb kihívásom jelenleg saját internetes, szülőknek-pedagógusoknak szóló magazinunk, a Hamuban Sült Pogácsa alkotása. 

Elsősorban a kiscsoportos foglalkozásokat preferálom, de szívesen tartok előadásokat, vagy fogadok egyéneket, konzultációra. Meghívásoknak is örömmel teszek eleget – akár egy nappali elegendő ahhoz, hogy egy anyukákból összeállt csoporttal elindulhassunk egy új önismereti kaland felé, az anyaság világában.
A székhelyem Törökbálint és Budapest, de megbeszélés szerint, indokolt esetben utazást is vállalok.

Mit tesz / tehet a mentálhigiénés prevenciós specialista?
Olyan prevenciós szakember, aki elméleti tudása és gyakorlati tapasztalatai alapján hozzájárul az egészséggel kapcsolatos szemlélet kialakításához,
az ehhez szükséges feltételek megalapozásához.
A mentálhigiénés szakember nem betegségek kezelésével foglalkozik, nem terápiát végez, de annak remek kiegészítését adhatja, szükség esetén a megfelelő terapeutához irányítva kliensét.
A mentálhigiénés szakember partnerként, segítőként, beszélgetőtársként viszonyul a klienshez, annak tudására, belső erőforrásaira alapoz. A találkozások sokkal inkább támogató-erősítő, tanácsadó jellegűek, melyben az a fontos, hogy a kliens és segítője együtt találja meg a megoldást. Az első találkozások során (amelyek általában 60-maximum 90 percesek) megtörténik az ismerkedés, a bizalomépítés, az ismeretszerzés, megfogalmazódnak a célok. A cél nem a betegségkezelés – hiszen a klienset nem tekintjük betegnek – , hanem a személyes életúton, személyiségfejlődésben való továbblépés megteremtése megfelelő terv kidolgozásával.
A szakember feladata, hogy a kliensét átsegítse az elakadáson, és visszatámogassa őt saját belső erőforrásaihoz. Elsődleges módszer: a segítő beszélgetés.

Mi a drámapedagógia?
Drámapedagógián a drámajátékok rendszeres, céltudatos és tervszerű alkalmazását értjük. Drámajátékoknak azokat a tevékenységeket nevezhetjük, amelyek (a résztvevők életkorának, intellektusának, személyiségének, illetve adott esetben a csoportsajátosságoknak megfelelő) „mintha” szituációban valósulnak meg, vagy ezekre készítenek elő. A drámapedagógia többnyire a konfliktusokat feloldó szerepjátékra épít. A játék és a fiktív történetek átélése révén észrevétlenül fejlődik a résztvevők empatikus készsége, szociális érzékenysége. Éppen ezért a drámapedagógia hatékony módszere a konfliktusok feloldásának és segít a morális problémák közötti eligazodásában is. A módszer sajátossága, hogy közösségi jellegű, rendszerint csoportban zajlik. Ebből fakadóan fontos eleme lehet a közösségépítésnek, segít közel kerülni a beilleszkedési problémával küzdő gyermekekhez is. A drámajátékok közösségi jellege nem zárja ki az egyéni kreativitás fontos szerepét sem. A dramatikus, improvizációs jellegéből adódóan a gyerekek és felnőttek új dolgokat (érzéseket, reakciókat, eljárásokat, cselekvési sémákat) fedezhetnek fel.  A drámajátékok elősegítik az önálló, kreatív gondolkodást, hozzájárulnak az érzelmi élet gazdagításához is. Főként abban segítik a résztvevőiket, hogy önmagukat (saját korlátaikat és lehetőségeiket) és másokat jól ismerő, a világra nyitott, harmonikus és alkotó személyiségekké váljanak. Kaposi László szerint a drámapedagógia olyan játéktevékenység, „amelynek során a résztvevők képzeletbeli (fiktív) világot építenek fel, majd ebbe a képzeletbeli világba szereplőként vonódnak be. A fiktív világon belül ugyanakkor valós problémákkal találkoznak, s ezekből a találkozásokból valós tudásra és tapasztalatra tesznek szert.”

Főiskolai/egyetemi végzettségeim: (időrendben)
Krúdy Gyula Újságíró Akadémia – újságíró – szerkesztő szak,
Miskolci Egyetem – magyar szakos pedagógus szak,
Apor Vilmos Katolikus Főiskola – drámapedagógus szak, szakvizsgával
Kodolányi János Főiskola – mentálhigiénés prevenciós specialista szak

Saját művek: 
Mandralínia, a harcosok földje – meseregény, amiből musical is készült.
(Mandralínia, a harcosok földje 2.  – meseregény
Átölelem a félelmeimet – kisregény
Lélek-forrás – mesekötet
A tengeren is túl – kisregény
Holdfogyatkozás – regény
Napló az örökkévalóságról – kisregény

Kedvenc történeteim: 

Witi Ihimaera: A bálnalovas (könyv és film)
Juruj Ritheu: Amikor a bálnák elmennek (könyv)
Vaiana (rajzfilm és zene)
Junot Díaz: Szigetlakó
 

Elérhetőségeim:
Programra, workshopra való jelentkezés esetén:
Hyross Kata – szervezes.kata@gmail.com
Telefon: 20/222-08-65

Egyéni konzultáció esetén:
szabovirag999@gmail.com
(Online konzultáció is lehetséges.)

Egyéb honlapjaim: 

www.mese.fenyhordozok.hu – A HAMUBAN SÜLT POGÁCSA internetes magazin honlapja
Facebook-os csoportjaim: Gyógyító Mese, Így játszunk mi, Hamuban sült pogácsa

Aktualitás

Kedves, örülök a Találkozásnak!
Szabó Virág vagyok.
Ezen az oldalon az általam kínált aktuális programokat találhatod.

ONLINE VAGY SZEMÉLYES SEGÍTŐ BESZÉLGETÉS!

2020-AS PROGRAMOK:

ONLINE PROGRAMOK:

Online Önismereti Meseakadémia felnőtteknek – Meseismeret, Önismeret, Meseírás, Élet-Működés-Tanulás és Kreatív Kaland – havonta indul
Minden hónap utolsó hétfőjén, és kb. két hétig tart, tanításokkal, gyakorlatokkal. A részvétel díja: 5000 Ft/fő

Online Önismereti Program:  A Bermuda – háromszög rejtélye nyomában, avagy kilépés az Emberi Játszmákból – Agressziókezelés – Az Agresszori, az Áldozati és a Megmentő Sémák elhagyása – Elmélet és gyakorlat.
Részletek: A BERMUDA – HÁROMSZÖG REJTÉLYE NYOMÁBAN Ha megkérdezem a hozzám ellátogatókat, hogy mi okozza a legkomolyabb kihívást nekik az életben, nem telik sok időbe, míg kiszökik belőlük a fájdalmas sóhaj: az emberi kapcsolatok megfejthetetlensége. A bonyolult, nem megnyugvást adó, problémákat hozó, félelmeket keltő, konfliktus-alapú kapcsolat a társukkal, a gyermekükkel, a szüleikkel, a kollégáikkal, a főnökeikkel – vagy csak úgy általában az emberekkel. Önmagukkal.
A Bermuda-háromszög rejtélye című (bővítés alatt álló) könyvemben már írtam a témáról, de az olyan gazdag és olyannyira (örök)aktuális, hogy azt érzem, online, sokak számára elérhető elméleti-gyakorlati képzést is kell indítanom róla – hogy gyógyulhassunk, oldódhassunk, szabadulhassunk végre mindennapos feszültségeink alól.
Miután pedig a mese a világom, a könyvhöz hasonlóan a képzés is segítségül hívja majd a népmeséket és magát az életet – sok-sok példát hozva a megértéshez.
Játékos, mosolygós-szeretgetős, ébresztő kalandra hívlak Benneteket – ha megelégeltétek a szenvedést okozó játszmák világában való részvételt; és az örömöt választanátok magatok mellé útitársnak.
Az online alapozó képzés mindössze kéthetes, ajánlom azoknak, akik jártak már nálam a témában, és megtapasztalták a rendszer, a módszer erejét – és azoknak is, akik még csak vágyakoznak kitörni a problémacentrikus helyzetekből.
Ősszel lesz lehetőség további mélyülésre.
Információ Hyross Katánál kérhető, a szervezes.kata@gmail.com címen.
Két turnust indítok a nyáron: július 20-án, illetve augusztus 3-án (mindkettőre jelentkezni két héttel korábbi határidővel lehetséges). A részvétel díja: 15000 Ft/fő.
Szeretettel várlak Titeket:
Szabó Virág mentálhigiénés prevenciós specialista, író, drámapedagógus

Online Önismereti Program:  Archetípusaink felszabadítása, út a kreatív, tudatos élethez – Női és férfi erőink, minőségeink nyomában – szeptember
Heti két lecke és heti egy kreatív feladat, egyeztetéssel, három héten át.

E-BOOK: 
Szabó Virág KREATÍV MESE-KÖNYV
Előrendelésben AKCIÓ: 2500 Ft helyett 2000 Ft – július 5-ig rendelve!  A könyv megjelenése: augusztus 1.
Egy olvasmányos, sztorizós, kellemes hangvételű e-book, ami segít eligazodni szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak, meseszerető felnőtteknek a mesék világában.
Egy e-book, ami rányitja a szemünket az élet törvényszerűségeire – mese-nézőpontból.
Egy e-book, ami önismeretre vezet.
Egy e-book, ami elmeséli, hogyan neveljünk, segítsünk, gyógyítsunk gyermekeket a mese segítségével.
Egy e-book, ami kreatív mese-ötlettárat, kreatív mese-játéktárat ad otthoni és óvodai, iskolai kalandozáshoz.
Egy e-book, ami korosztályokra bontva olvasmányötleteket ad – egy-egy kihívást előtérbe helyezve.
Az első (alap) kötet témája (megjelenés: augusztus 1):
Mese a magzatnak, a babának és a kisgyermeknek (Mese-élet ovi előtt és közben). További kötetek: Kisgyermekkor és mese. Kiskamaszok – nagykamaszok és mese. (Várható megjelenés: 2021)

Az online-tanfolyamokra és a könyv-előrendelésre regisztrálni Hyross Katánál lehet: szervezes.kata@gmail.com

SZEMÉLYES JELENLÉTTEL PROGRAMOK – A VÍRUSHELYZETTŐL FÜGGŐEN:

KREATÍV – ÖNISMERETI ÍRÓI TÁBOR felnőtteknek
augusztus 14-16.
Háromszor egy napos program, 9-16 óráig, mesebeli helyszíneken!
Egy csapat – egy cél – három helyszín – mély önismeret – meseszövés és sok-sok kreatív írói gyakorlat.  A jelentkezés határideje: augusztus 1. A részvétel díja: 20 000 Ft

KREATÍV-ÖNISMERETI MESETÁBOR felnőtteknek
augusztus 28-30.
Háromszor egy napos program, 9-16 óráig, mesebeli helyszíneken!
Egy csapat – egy cél – három helyszín – mély önismeret – meseszövés és sok-sok mesebeli gyakorlat, barangolás, kaland.
A jelentkezés határideje: augusztus 10. A részvétel díja: 20 000 Ft

Programokra jelentkezés:
Hyross Katalin 20/222-08-65 / illetve facebook-on

EGYÉNI KONZULTÁCIÓ LEHETSÉGES:
Mentálhigiénés beszélgetés, kreatív módszerekkel, segítségként érkezik hozzánk a mese és az alkotás.
8000 Ft/60 perc (személyesen, Törökbálinton)
10000 Ft/60 perc (személyesen, Budapesten)
7000 Ft/60 perc (online konzultáció) JELENLEG CSAK ONLINE KONZULTÁCIÓ LEHETSÉGES
Egyéni konzultáció esetén bejelentkezés: szabovirag999@gmail.com

HAMUBAN SÜLT POGÁCSA  – A tudatos gyermeknevelők holisztikus internetes magazinja – Alapító főszerkesztő: Szabó Virág